maandag 2 juni 2008

ceremonie op school

Rond deze tijd loopt het schooljaar in Burkina op zijn einde. Het schoolsysteem is gebaseerd op het Franse systeem en het is me nog altijd niet helemaal duidelijk hoe het precies in elkaar zit. Maar de meeste lessen in het middelbaar zijn gedaan en de leerlingen van +/- 16 jaar moeten slagen in een nationaal examen vooraleer ze aan hun bac mogen beginnen.

Zaterdag mocht ik mee naar Universalis, een school waar Alexandre les geeft. In een gewone wijk in Ouaga maar je zag meteen dat Universalis wat chiquer is dan de gemiddelde school hier. Er zijn heel wat kinderen van diplomaten en kinderen uit Ivoorkust die er op internaat zitten. Op het schoolfeest werden de resultaten meegedeeld: "la ceremonie de cloture de l'annee 2007-2008 a Universalis".
Bij een ceremonie hoort een Maître de cérémonie en dat was Alexandre. Alles is zo officieel, het taalgebruik, de setting etc. Maar... door een stroompanne was er geen electriciteit in de wijk en moest Alexandre vanaf zijn spreekgestoelte roepen, moest het programma beetje worden aangepast én lieten de ventilatoren het afweten.
Op het einde van elk schooljaar krijgen de beste leerlingen van de klas een prijs. Per klas en per vak worden les meilleurs élèves naar voor geroepen. Soms was er één leerling die voor maar liefst vijf vakken de beste van de klas was en dan ging het applaus crescendo! De prijzen, boeken, schriften, t-shirts en ander schoolmateriaal, werden overhandigd door directieleden en leerkrachten.
Al die resultaten, al die prijzen dat duurt wel even en dus was er ook animatie. Een ballet bijvoorbeeld:
en playback. Dat kon allemaal nadat er een firma was ingeschakeld om een generator te brengen. Zodat de gehuurde geluidsinstallatie ook zijn dienst kon bewijzen.

Tijdens de voormiddag heb ik opnames gemaakt en (als mijn montageprogramma wat mee wil) maak ik er een eerste Burkina-repo over voor Alexandre en de school.

3 opmerkingen:

S. zei

Héé Lotte,

Zo fijn uw berichten te lezen en uw foto's te zien, amaj! Een licht gevoel van weemoed steekt even de kop op. Hihi. Ge zijt daar zo te horen in goede entourage en ge ziet daar weeral schitterende aspecten van dat mooie land. Heerlijk. Geniet er super hard van!! Het gaat uwentwegend goed!
kus,
Sanne

Hanna zei

liefste schattebout daar in het verre Burkina,

Ik volg je natuurlijk via je blog en dat ziet er allemaal héérlijk uit. Dat schoolfeest lijkt wel een oud-groepsfeest!
Ik hoop dat je bovenal erg aan het genieten bent van je tijd daar, want dat mag je zeker niet vergeten, hé
Dikke zoen Hanna (en Kwintje, die lacht naar je)

Leen & Tomas 2A zei

ziet er allemaal super uit! genieten, maar! hier alles goed, ik mail binnenkort eens wat uitgebreider veel groetjes Leen x